Tirana er hjertet i Albanien ved foden af Datji bjerget , byen blev grundlagt i 1614 og begyndte at udvikles i 1700 tallet. I 1920 blev Tirana officielt erklæret for hovedstad i landet ved Lushnje kongressen. Byen i dag Albaniens politiske , administrative , kulturelle og industrielle centrum.

Tirana er måske ikke lige den by der falder først i tankerne som turist rejsemål. Men for de der gerne vil opleve noget, til en vis grad, uspoleret af masseturisme så er Tirana et af de få steder i Europa hvor det stadig er muligt.

Det er stadig billigt i Albanien, set med hjemlige øjne, hvis du vil shoppe kan det anbefales at besøge et af Balkans største indkøbscentre, Univers. På 13.000 m2 finder du næsten alt hvad hjertet begærer. Det er specielt billigt at handle lokale produkter som for eksempel keramik, håndværk og smykker.

Seværdigheder i Tirana

Skanderberg torvet med den kendte rytterstatue er det sted i Tirana der kommer tættest på noget du kender fra Europas storbyer. Skanderberg torvet er stedet hvor alle byens hovedfærdselsårer mødes og det er ganske livligt. Du kan her finde et sted at sidde og betragte daglig og natteliv i Tirana.

Haxhi Ethem Bey moskeen er en flot bygning fra slutningen af 1700 tallet og er dermed en af Tiranas ældste bygninger. Til bygningsværket hører også et 35 meter højt tårn opført i 1830.

Internationalt kultur center var oprindeligt beregnet som mausoleum for diktatoren Enver Hoxha. Bygningen er blevet et af Tiranas kendingsmærker , det er en hvid og grøn 30 meter høj stenpyramide. Efter omvæltningerne i Albanien omdannedes bygningen til konferencecenter.

Den Albanske premierministers bolig var engang kommunistpartiets hovedkvarter og det var på balkonen Enver Hoxha stod under officielle parader og demonstrationer.

Det centrale marked er stedet hvor du for alvor kan møde den lokale befolkning. På markedet sælges alt mellem himmel og jord, naturligvis er der flest fødevarer, men også mange andre ting kan du finde på markedet. Men som nævnt, mest af alt er det stedet hvor du for alvor kan opleve den lokale befolkning.

Nationalmuseet er indrettet i en bygning opført i 1981 og er Albaniens største museum. Nationalmuseet er bedst kendt for den enorme mosaik på facaden kaldet “Shqiperia”, Albanien. Denne mosaik var der tale om at fjerne efter kommunismens fald, men efter overvejelser er den nu et nationalt monument.

Arkæologisk museum med en stor samling arkæologiske fund.

Kulturhuset der er opført oven på resterne af den gamle bazar i slutningen af 1960erne, i dag er der blandt andet Nationalbibliotek i bygningen.

Det Internationale kulturcenter er et andet af Tiranas kendte bygningsværker, bygningen er pyramideformet og er mere end 30 meter høj. Oprindeligt var bygningen designet som mausoleum for Albaniens diktator Enver Hoxha, var det blevet sådan ville Enver Hoxha formegentlig have vendt sig mange gange idet bygningen i dag blandt andet huser Center for Amerikansk kultur.

Datji bjerget er en udflugt værd, her fra har du en fantastisk udsigt ud over Tirana. Du kan f.eks tage bjergbanen til toppen hvor der er masser af restauranter der tilbyder deres service.

Turistinformation i Tirana

Turistinformation i Tirana finder du på følgende adresse

Rr. Abdi Toptani, Nr. 4 Al- 1010
Telefon:+355 4 273 778

www.albaniantourism.com

Tirana International Airport Nënë Tereza

(IATA: TIA, ICAO: LATI)
+355 42381600
www.tirana-airport.com

Nend Tereza (Mother Theresa) Airport, også kaldet Rinas Airport og International Tirana Airport, ligger cirka 25 km nordvest for Tirana city i Rinasi.

Mellem 6 morgen og 6 aften er der busforbindelse fra lufthavnen til National Museet i centrum af Tirana. Bussen kører 1 gang i timen.

Med taxi fra lufthavnen til centrum tager turen cirka 25 minutter , aftal en fast pris med chaufføren.

Restauranter i Tirana

Sarajet
Abdi Toptani
www.sarajet.com

Era
Papa Gjon Pali II, 11
www.era.al

Sofra e Ariut
Elbasanit Nd.54 H.1 Njësia Bashkiake Nr.2
www.sofraeariut.com

Sky Club
Dëshmorët e 4 Shkurtit, Nr .5/1
www.skyhotel-al.com

Fiore
Dervish Hima 4
www.fiore-restaurant.com

Green House
Jul Variboba” Nr. 6
www.greenhouse.al

Vila Logoreci
Papa Gjon Pali II, nr. 9
www.villalogoreci.com

Xheko Imperial Restaurant
Shkurti 4
www.xheko-imperial.com

Padam Boutique Hotel & Restaurant
Mustafa Matohiti 2
www.padam.al

Rozafa
Ruga Luigj gurakuqi 2
www.rozafa.al

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here