Krakow er en af de byer som du absolut må besøge mindst en gang, Denne smukke gamle by var engang Polens hovedstad og gamle kongeby. Mange polakker, specielt dem der lever i Krakow, er af den opfattelse at Warszawa er helt forkert som hovedstad.

Skal man gå efter atmosfære og historie, så er det nok rigtigt nok, Krakow er rig på og emmer af historie, byen er en af de få polske byer der slap gennem 2den verdenskrig uden ødelæggelser og den gamle bydel er fuldstændig velbevaret og vidner om tidligere tiders storhed.

Krakow bys officielle webside finder du her

Seværdigheder i Krakow

Nedenstående finder du en oplistning af seværdigheder i Krakow som turistkontoret fremhæver som de mest interessante.

I den nordlige ende af Plac Jana Matejki finder du Skt Florians kirken som er en barok kirke der er opført i slutningen af 1600 tallet efter at den oprindelige kirke der stod på stedet var blevet ødelagt under Svensker invasionen.

På midten af torvet finder du Grunwald monumentet til minde om Polakkernes sejr over de Tyske korsriddere i 1410. Det oprindelige monument blev sprængt i luften af tyskerne under 2den verdenskrig.

Når du står ved monumentet kan du se mod Barbikan og Florians porten der er rester af den oprindelige bymur omkring Krakows centrum. Opførelsen af bymuren blev påbegyndt i slutningen af 1200 tallet og ved slutningen af 1700 tallet var bymuren ca 3 kilometer lang og havde 47 tårne.

Du fortsætter vor byvandring ved at gå gennem Floriansporten hvor vi når frem til Juliusz Slowacki teateret som er en kopi af den gamle opera i Paris. Teaterbygningen er opført i årene 1891 – 1893 og facaden er rigt dekoreret med skulpturer der repræsenterer poetri , drama , komedie , sang , dans , glæde og sorg.

Du går nu tilbage til Florians porten og går ned ad ulica Swieta Jana hvor du kommer til Czartoryski museeet. Museets samlinger indeholder bl.a. middelalderkunst , historiske objekter der har tilhørt de gamle Polske konger , sølvsamlinger , keramiksamlinger og våbensamlinger. Se f.eks billeder af Leonardo da Vinci og Rembrandt.

Ulica Florianska er en interessant gade læg specielt mærke til husene i nr. 7, 11 , 15 , 25 , 41 og 45. Borgerhusene i gaden har for de flestes vedkommende deres egne navne , f.eks huset under englene , husene under egernet o.s.v.

Via Ulica Florianska er du nu kommet frem til Krakows markedsplads , Rynek , der som regel imponerer de fleste førstegangs besøgende ved sin imponerende størrelse. Det er da også en af de største markedspladser i Europa. Rundt omkring markedspladsen udspiller sig et spændende cafe- og restaurationsliv hvor mennesker og gadeartister fra hele verden mødes. Markedspladsen der er 200 * 200 meter stor er et af de få eksempler på byplanlægning i middelalderen der har overlevet til i dag.

Det vil være for meget at beskrive hver enkelt bygning der omgiver markedspladsen , næsten alle bygningerne der omkranser pladsen er seværdige så jeg vil her nøjes med at anbefale dig at gå en tur hele pladsen rundt.

På markedspladsen ser du i midten af pladsen Sukiennice , klædehallen , hvor tidligere der solgtes varer til byens borgere , i nutidens Krakow er det alt til turisterne der har overtaget markedsboderne.

I forbindelse med markedspladsen ligger også Krakows kendte Mariakirke hvorfra der hver fulde time blæses et signal der brat afbrydes til minde om den hornblæser der blev ramt af en pil gennem halsen da han blæste advarselssignal om et angreb på byen , men inden han døde nåede han at advare Krakows borgere om det forestående angreb på byen.

Ved siden af Mariakirken ligger Plac Mariacki hvor der står en fontæne ,med en statue af en middelalderlig student. Fontænen blev skænket byen af håndværkere i 1958.

I forbindelse med markedspladsen også den bemærkelsesværdige lille Skt Adalberts kirke.

På Rynek finder du statuen af den kendte Polske digter Adam Mickiewicz lavet i granit i 1898 , monumentet blev ødelagt af nazisterne under 2den verdenskrig men kom tilbage på sin plads i 1955.

Efter besøget på Krakows markedsplads går du ned ad ulica Grodzka og når frem til plac Dominikanski hvor du til venstre for dig ser Treenighedskirken med tilhørende Dominikaner kloster.

På den anden side ligger Fransiskaner kirken med tilhørende Fransiskaner kloster.

Du går ud ad den vestlige dør under koret og krydser gaden. I ulica Franciszkanska nr 3 ligger biskoppen af Krakows palads , det var her kardinal Karol Wojtyla , pave Johannes Paul II boede i årene 1964 – 1978.

Fortsæt mod syd ad gaden og du kommer frem til arkæologisk museum hvor du finder udstillinger far Polen og særligt omkring Krakow. Der er endvidere en interessant egyptisk samling i museeet.

Efter museet kommer du frem til ulica Kanoniszca som nok er en af de smukkeste gader i Krakow. Ligesom Rynek er det svært at fremhæve enkelte bygninger , nyd i stedet bygninger i hele gaden der er et orgie i barok og renæssance byggestile.

Hvis et enkelt sted i gaden skal fremhæves er det huset i nr 9 , her ligger Stanislaw Wypianski museet , Wypianski var en meget talentfuld maler , poet og skuespil forfatter og museet indeholder en lang række interessante værker.

Du når nu frem til plac Sw. Marii Magdaleny hvor den 1200 tals Maria Magdalena kirken. Kirken har fået sin nuværende form i 1811.

Hvis du kigger dig omkring på pladsen ser du endvidere Collegium Iuridicum der blev stiftet i begyndelsen af 1400 tallet.

Skt Peter og Paul kirken er nok pladsens mest bemærkelsesværdige bygning , foran kirken ser du statuerne af de 12 apostle. Kirken blev grundlagt af kong Zygmunt III Waza og var den første barokke bygning i Krakow.

På pladsen finder du endelig Skt. Andreas kirken der er en af de ældste bevarede romanske bygninger i Krakow , kirken blev oprindeligt opført i årene 1079 – 1098.

Tilbage nedad ulica Kanoniszca og du når frem til slutpunktet på kongeruten , nemlig det gamle kongeslot Wavel , beliggende på det der kaldes Wavel højen der regnes for at være et af verdens mest værdifulde arkitektoniske perler.

Dette var det der kaldes kongeruten , men som sagt Krakow er fuld af atmosfære og seværdigheder – her er nok seværdigheder til mange ugers oplevelser , så gå blot omkring i Krakow og du vil formegentlig finde din helt personlige favoritrute.

Museum i Krakow

Det er, set med danske øjne, billigt at gå på museer i Polen.  Normalt koster entrebilletten 4 – 10 Zloty.

Wawel:

Selve det store Wawel slot er delt op i forskellige mindre museer , nedenstående en kort gennemgang af de forskellige afdelinger på slotsområdet.

Kongelige sale :

Hvor du finder en stor samling af gobeliner. I mødesalen står tronstolen i midten af lokalet og buster af Krakowborgeres hoveder sidder i loftet. Det siges at disse buster er sat op således at Kongen tænkte på borgerne når han traf beslutninger.

Skat- og våbenkammer :

Her kan du se kronsværdet og visse af de kongelige juveler. Der er endvidere en ganske interessant samling af gamle rustninger.

Det tabte Wawel :

Her kan du se en udstilling omkring det Wawel der ikke er i dag , man bruger til gengæld bl.a. computeranimationer der viser f.eks 900 tallets Wawel.

Wawel katedralen :

Wawel katedralen har været kroningskirke for næsten alle Polske monarker. Oprindeligt er katedralen opført i 1000 tallet efter Krakow blev bispesæde. Det meste af byggeriet er dog opført i 1300 tals gotik hvor kiken blev udvidet. Katedralen er indvendig meget flot og fyldt med små kapeller og sarkofager. Det fleste sarkofager er , i overensstemmelse med middelalderens måde at placere sarkofagerne på , de må stå mod alteret , Dronning Jadwigas sarkofag er blevet placeret forkert , den er væk fra alteret. I krypten under katedralen finder du en lang række polske konger og dronninger og endvidere en række kendte militær og kultur personligheder ligger begravet her.

Zygmunt klokken

Det er en imponerende stor klokke lavet i 1520. Den vejer godt 11 tons og den har en diameter på mere end 2 meter. Den klang kan høres op til 50 kilometer væk. Zygmunt klokken ringer kun få gange om året : Påske søndag , Corpus Christi , 11 november og 3 maj samt ved ganske specielle lejligheder.

Øvrige museer i Krakow

Nationalgalleriet : Rynek Glowny , 1ste salen i den gamle Sukiennice er optaget af nationalgalleriet , for polakker er de vigtigste værker af Jan Matejko der malede billeder til fordel for den nationale stolthed. 2 af hans kendte værker finder du i dette museum , det ene viser Kong Sigismund der modtager de tyske korsridderes flag og våben efter slaget ved Grunwald i 1410 og det andet billede er general Kosciuszko der besejrer russerne med en bondehær ved Raclawice i 1794.

Pave museet : Ul. Kanonicza 19 , dette er et museum tilegnet Pave Johannes Paul II og her har han boet 2 gange i sit liv , først som Karol Wojtyla da han var ung præst og senere som biskop. Du kan bl.a. se de gaver som pave Johannes Paul II har modtaget fra statsoverhoveder.

Bunkier Sztuki : pl. Szczepanski 33 a , dette er en af de få moderne bygninger i Krakows centrum , her kan du se udstillinger af moderne kunst , malerier og skulpturer.

Etnografisk museum : pl. Wolnica 1 er indrettet i byens gamle rådhus , nu huser museet en større samling omkring polsk kultur.

Historisk Museum : ( Krzysztofory Paladset ) , Rynek Glowny 35 , med en stor udstilling historiske dokumenter fra Krakow samt udstillinger i tilknytning til Krakow historie.

Universitetsmuseet : Ul. Jagiellonska 15 , universitetet er det 3de ældste universitet i Europa , grundlagt i 1364. En af de mest berømte studenter her var Nikolaus Kopernicus der startede sine studier på universitetet i 1492. På udstilling er bl.a. astronomiske instrumenter der har været brugt af Kopernicus.

Teknisk Bymuseum : ul. Sw. Wawrzynca 15 , er indrettet i en gammel remise og her finder du en stor samling polsk producerede biler , gamle sporvogne samt motorcykler.

Manggha Centrum : Ul. M. Konopnickiej 26 , Her finder du en stor flot samling af Japansk kunst. Samlingen blev samlet af Felix ” Manggha ” Jasienki , der opdagede den Japanske kunst under studier i Paris i 1880erne. Han samlede gennem hele livet og testamenterede sin samling til nationalmuseet der dog ikke havde plads til samlingen før Manggha museet åbnedes i 1994.

Muzeum Narodowe : al. 3 maja 1 , Nationalmuseets afdeling i Krakow med forskellige skiftende udstillinger. De permanente udstillinger omfatter bl.a. dekorativ kunst og polsk 1900 tals kunst.

Czartoryski Museum : Ul Sw Jana 19 , det mest kendte kunstværk der er på udstilling er Leonardo da Vinci , ” Dame med hermelin “. Det er en af tre eksisterende Leonardo da Vinci oliemaleier. Forøvrigt et meget populært kunstværk der hænger i reproduktion i mange polske hjem.

Stanislaw Wyspianski Muzeum : ul. Kanonicza 9 , er dedikeret til Stanislaw Wyspianski flotte arbejder. Han var mester i glasmosaikker og en del af hans forarbejder kan du se i museet.

Rådhustårnet : Rynek Glowny 1 , det eneste der er tilbage af Krakow oprindelige rådhus er dette 70 meter høje tårn der står lige ved siden af markedshallen. Du kan komme op i toppen af tårnet og undervejs ser du gamle fotografier af Krakow samt et lokale med en model af det gamle rådhus.

OBS! Normalt er museer lukket om mandagen

Det jødiske kvarter, Kazimierz

Det jødiske kvarter i Kazimierz var oprindeligt en selvstændig by der blev anlagt af Kazimierz den Store i 1335 , først i 1868 blev bydelen en del af Krakow.

Steven Spielbergfilmen Schindlers Liste blev optaget i denne bydel. Under 2den verdenskrig blev næsten alle indbyggere i bydelen dræbt af nazisterne.

I dag er der opstået en meget stemningsfyldt bydel omkring bydelens centrale plads ul. Szeroka , hvor der er en del kosher restauranter.

Af de mest interessante seværdigheder i Kazimierz kan nævnes :

Den gamle synagoge , ul. Szeroka 24 , er opført i slutningen af 1400 tallet og er i dag indrettet til museum for jødisk kultur.

Remu ‘ h synagogen , ul. Szeroka 40 , blev opført i midten af 1500 tallet. Husk at du , som mandlig besøgende , skal bære hovedbeklædning hvis du vil besigtige synagogen.

Isak synagogen er i dag indrettet til kulturcenter.

Turistinformation Krakow

Krakow Turist informationspunkt
Markedspladsen
Krakow
+48 12 433 73 10

Kollektiv trafik i Krakow

Der er flere forskellige billettyper lige fra almindelige enkeltbilletter og dagskort samt flerdageskort gældende til alt kollektiv transport i Krakow. Endvidere er der forskellige rabattilbud på visse dage.

Billetter til kollektiv transport i Krakow købes fra de forskellige billetsalgssteder der er flere steder i Krakow.

For aktuelle priser og tilbud omkring offentlig transport i Krakow kan du besøge Krakow kollektive trafikselskabs website

Krakow Airport

Krakows lufthavn hedder Kraków Airport im. Jana Pawla II og den er beliggende i Balice, ca 11 kilometer vest for Krakow centrum. Der er togforbindelse fra lufthavnen med City Airport Train der kører regelmæssigt til Krakows centrum og turen tager ca 15 minutter. Togene kører i tidsrummet 06.00 til 00.00

Krakow Airport har IATA kode KRK og ICAO kode EPKK.

Balice Ekspres hedder lokaltoget der kører mellem Krakows lufthavn til hovedbenagården i Krakow, turen med toget tager cirka 25 minutter

Lufthavnsbusserne kører hver halve time til Krakow hovedbanegård samt til busstaionen i Krakow, turen tager cirka 30 minutter.

Det er en jungle at finde rundt i flyrejser til Krakow, udbuddet er meget stort og priserne på flyrejser til Krakow kan være meget svære at gennemskue. Det bedste du kan gøre hvis du leder efter flyrejser til Krakow er at starte din søgning efter sådanne på en af de mange søgemaskiner der kan hjælpe dig på vej. De fleste søgemaskiner kan i dag sammensætte en flyrejse så den passer dig bedst. Fordelen ved at benytte sig af flyrejse søgemaskinerne er at du i de fleste tilfælde kan benytte dig af rutefly med deres, i de fleste tilfælde, daglige afgange til Krakow.

Flyrejse søgemaskinerne har så koblet søgning efter hoteller og endda søgning efter biludlejning på deres søgemaskine således du kan købe en samlet pakke, lamgt de fleste selskaber der tilbyder søgning på flyrejser er i dag medlem af rejsegarantifonden, dette kan du meget let se idet det skal fremgå klart at selskabet er medlem i rejsegarantifonden, du kan også forespørge på om selskabet er medlem via rejsegarantifondens website

Nowa Huta

Når man så er blevet overvældet af Krakows gamle smukke bygninger, så kan man f.eks tage ud og studerede den socialistiske form for arkitektur i Nowa Huta bydelen.

I starten af 1950erne besluttede man at anlægge en socialistisk ” mønsterby ”, denne by blev opført omkring det enorme Sendzimir stålværk (tidligere Lenin stålværket).

Stålværket og andre omkringliggende virksomheder er årsag til en del problemer med forurening der sendes ind over Krakow og skader både mennesker og bygninger.

I Nowa Huta finder du den typiske socialistiske arkitektur hvor gaderne, geometrisk ordnet, udgår fra Plac Centralny.

Enkelte ældre bygninger finder du dog også i Nowa Huta , bl.a. kirken i Klasztorna der er beliggende foran et 1700 tals kloster. Kirken er opført i 1466 og det er Polens eneste overlevende middelalder trækirke. Kirken er et besøg værd især på grund af de flotte 1300 tals malerier.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here