Herunder kan du se hvornår der er helligdage i Grækenland

Nytårsdag: 1. januar. Nytårsaften fejres med venner og familie med god mad og den traditionelle “Vassilopita”; en kage hvori der placeres en mønt. Den der får stykket med mønten siges at få held i det nye år.

Hellig Trekongersdag: 6. januar. Fejrer dagen for Jesu dåb i Jordanfloden. Symboliseres ved at grækerne kaster et kors i havet og svømme ud og hente det op igen.

Fastelavnsmandag: 40 dage før påske. Kaldes også “rene mandag” da dagen markerer fastens begyndelse. Grækerne fejrer det med picnic og opsættelse af drager.

Uafhængighedsdagen og Maria bebudelsesdag: 25. marts. Parader og gudstjenester landet rundt.

Påske: Den græsk-ortodokse påske falder ikke nødvendigvis samtidig med den danske, da kirken følger en anden kalender. Så hvis man ønsker at opleve påske i Grækenland, så skal man ikke planlægge efter den danske påskeferie, men i stedet undersøge de præcise datoer. Kun hver 4. år falder påsken samtidig i Danmark og i Grækenland.

Påsken er den mest fejrede højtid i Grækenland. Om fredagen bæres en båre rundt fra hver kirke, som symbol på Jesus båre. Beboerne i byerne og landsbyerne går i følge efter båren med tændte lys og sang. Om lørdagen fejres Jesu opstandelse, og folk mødes ved kirkerne ved midnat med stearinlys og fyrværkeri. Herefter samles folk i hjemmene for at spise en specielt tilberedt suppe, som symboliserer fastens slutning. Søndag er den store festdag, hvor der spises grillet lam på spyd – samt dans og musik dagen lang.

1. maj: 1. maj. Arbejderens kampdag.

Pinse: 50 dage efter påske.

Jomfru Marias dag: 15. august. Dagen fejres med fest, musik og dans ved alle kirker. En god dag at opleve ægte græsk folkedans.

Sankt Dionysios dag: 25. august. Specielt på Zakynthos fejres denne dag, da Dionysios bliver betragtet som øens helgen. Dagen fejres med parader, gudstjenester og samling med stort fyrværkeri.

Ochi-dag: 28. oktober. Nej-dag. Dagen markerer grækernes Nej til Mussolinis krav om overgivelse i 1940. Fejres ved militære parader i hele landet.

Jul: 25. og 26. december. Grækerne samles til middag hos venner og familie.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here