Ungarn

Kort om Ungarn

Ungarn er central europas hjerte , landet deler grænse med 7 andre lande. Ungarn er delt i 2 dele af Donau floden hvor den vestlige del af landet for en stor dels vedkommende er dækket af skovområder. Den østlige del af Ungarn er pusztaen , den store prærie hvor der hovedsageligt er landbrug og kvægdrift.

Det var på de Ungarske sletter at Hunnerkongen Attila havde sit hovedkvarter , landets grundlægger anses for at være Stephan 1 som blev konge i 1001. I 1866 blev landet en del af det Østrig-Ungarske dobbeltmonarki. 2 verdenskrig var hård for Ungarn og ikke mindst Budapest der var meget ødelagt bl.a. var alle broer over Donau sprængt i luften i etforsøg på at stoppe den røde hærs fremmarch. 1956 var året for opstanden i Ungarn hvor Imre Nagy lovede befolkningen frie valg og et farvel til Warszawapagten. Dette førte til Sovjetisk intervention med indsættelse af en ny regering. Imre Nagy blev henrettet på trods af voldsomme protester.

Når du kommer til Ungarn bør du absolut prøve det Ungarske køkken hvor den mest kendte ret nok er gulyas ( gulash suppe ) , til suppen kan du prøve at nyde nogle af de fremragende Ungarske vine , f.eks Egri Bikhaver ( tyreblod ) eller den hvide vin Tokaj.

 

Ungarns historie kort

Ungarn var oprindeligt en del af det romerske kejser imperium indtil romerne mistede kontrollen over områderne. Det er fra romertiden at Aquincum stammer , her oprettede romerne en militærbase og der opstod en by omkring denne militærbase. I 300 tallet erobrer Attillas hunner Aquincum og de sidste romere bliver drevet ud.

Det Ungarn vi kender i dag starter sin historie i 1000 da Stefan I bliver kronet til konge

I 1241 bliver Buda og Pest lagt i ruiner ligesom Ungarn mister næsten halvdelen af befolkningen under den mongolske invasion. Derefter inviteres emigranter til at slå sig ned i området.

Efter en gylden periode hvor Ungarn stod på god fod med sine naboer og formåede at holde sig uden for konflikter bragte slutningen af 1300 tallet oprør til Ungarn.

I 1458 Valgtes Matthias Corvinus i 1458 til konge og han styrede frem til sin død i 1490 Ungarn og sine modstandere med jernhånd.

I 1526 blev Ungarn erobret af det ottomanske imperium og hurtigt forfaldt den kultur der var blevet skabt.

I 1686 erobres Ungarn af østrigerne og frem til 1918 hersker de østrigske kejsere , afbrudt af enkelte oprør , uafbrudt over Ungarn.

Det vigtigste oprør skete i 1848 drevet af andre oprør rundt omkring i Europa. Oprøret blev dog en fiasko , Østrig fik hjælp af Rusland og oprørslederne blev tvunget til at flygte fra Ungarn. Østrigerne oprettede efter det fejlslagne oprør et meget skrapt centralt styre.

I 1867 reformeredes det Østrig – Ungarske dobbeltmonarki med kejser Franz Josef’s “Ausgleich” plan. Dette betød en tid med opblomstring i Ungarsk økonomi , specielt for Budapest der i denne tid omdannedes til en metropol.

Slutteligt i 1918 brød det Østrig – Ungarske rige sammen og i oktober 1918 blev Mihaly Karoly statsminister , men han må dog hurtigt opgive magten i landet.

I 1919 oprettedes den Ungarske sovjetrepublik hvis historie varede 133 dage inden Miklos Horthys tropper overtager magten.

I mellemkrigsårene er Ungarn en stat der langsomt bliver mere og mere facistisk derefter antisemitisk for til sidst at ende med at gå arm i arm med nazisterne hvilket kulminerede med Ungarn indtræden i 2den verdenskrig da hæren deltog i angrebet på Jugoslavien

I 1944 forsøgte Horthy at trække Ungarn ud af krigen og den 16. oktober 1944 overtog den nazisten Ferenc Szalasi magten. Szalasi beholdt magten mens den røde hær , under heftige kampe rykkede frem mod Budapest der befriedes den 13 maj 1945.

Herefter var det kommunisternes tur til at forsøge sig ved magten ledet af Mattias Rakosi. I 1946 blev Ungarn en folkerepublik og der blev i de efterfølgende år gennemført tvangskollektiviseringer af landbruget og sværindustrien kom i højsædet.

I 1953 skiftedes Rakosi ud med den noget mere moderate kommunist Imre Nagy , men Rakosi sad staadig og trak i trådene og i 1955 ekskluderes Nagy fra kommunistpartiet. Den 23 oktober 1956 udbryder revolution i Budapest og Nagy kommer igen på den politiske scene i spidsen for en koalitionsregering.

Nagy trak Ungarn ud af Warszawapagten og FN blev bedt om at anerkende Ungarns neutralitet. Dette førte til at Sovjetunionen den 1 november 1956 invaderede Ungarn og slutteligt indsattes Janos Kadar ved magten , dette skulle vise sig at være en gevisnt for Ungarn , Kadar førte en meget moderat politik der betød at Ungarn i østbloklandene nok var det land hvor man nød størst frihed både kulturelt og personligt.

Imre Nagy fik først asyl i Rumænien , men blev senere udleveret til Ungarn og efter en proces blev han dømt for landsforræderi og henrettet den 16 juni 1958.

Kadar skulle komme til at sidde ved magten helt frem til 1988 og i sin lange tid ved magten opnåede Kadar stor anerkendelse som statsmand , set i bakspejlet er han vel nok også den af de tidligere østeuropæiske ledere der klarede sig bedst under de forhold han nu engang styrede landet under.

I januar 1989 vedtog parlamentet nye love og kommunistpartiet besluttede endvidere at opgive sit monopol på magten . I august gik 2 millioner arbejdere i strejke mod forhøjelse af priser.

I oktober måned 1989 udråbtes Ungarn som republik og man fjernede bestemmelser om at kommunistpartiet var det eneste tilladte parti.