Hovedstaden i Republikken Irland , Dublin har i dag ca 1.000.000 indbyggere.

Der er ting som du absolut må se når du besøger Dublin , generelt er det en meget interessant by hvor man kan få meget ud af blot at slentre rundt i byen der er delt af Liffey floden.  Hvis du har mulighed for det er det eneste rigtige sted at opleve Irernes store dag , Sct Patricks day , selvfølgelig Dublin hvor Liffeyfloden bliver farvet i landets nationalfarver – grøn.

Man taler om den Celtiske tigerøkonomi hvilket betyder at Dublin har ændret sig meget gennem de sidste 10 år , tidligere var det Europas blindtarm , men igennem de sidste år er der sket gevaldigt meget i hovedstaden der dog stadig har meget af sin gamle charme tilbage.

Dublin er i dag Europas party hovedstad nummer et , med enorme mængder af turister der strømmer til byen for at tage del i den Irske craic ( fest , sjov ). Er man blandt de yngre vil man hurtigt føle sig hjemme i en by der har europas yngste befolkning med 40 % af indbyggerne under 25 år.

Transport i Dublin

Offentlig transport er ikke det Dublin er mest kendt for. Væbn dig med lidt tålmodighed og du har mulighed for at rejse rundt med tog og bus , f.eks kan du købe et endagskort eller flerdageskort til alle linier. Du skal huske at ved mange stoppesteder holder bussen kun hvis du vinker bussen ind til siden.  Generelt er den offentlige transport i Dublin i gang fra ca. 06.30 – 24.00 , mens man om søndagen har lidt sværere ved at komme ud af starthullerne og her starter ca. 09.30 – 24.00

Taxi du kan fange en taxa ved stoppesteder eller ved at vinke en taxa ind til siden. Hvis hotellet bestiller en taxa for dig vil du i mange tilfælde blive hentet af en “hackney” som ikke har skilt på taget. Som regel sidder der et hackney skilt på vindspejlet i stedet. Forskellen på en taxi og en hackney er at det kun er taxaer der må samle kunder op ved holdepladser eller på gaden.

Flyrejser Dublin

Dublins lufthavn hedder Dublin Airport og den er beliggende i den nordvestlige udkant af Dublin. Der er busforbindelse fra lufthavnen 4 gange i timen og turen tager ca 40 minutter.

Dublin egner sig perfekt til en byrundtur til fods

Grafton Street Intet besøg i Dublin uden et besøg på den kendte fodgængergade Grafton Street hvor der udspiller sig et hektisk folkeliv med bl.a. masser af gademusikanter og artister. Ups ! jeg glemte næsten statuen af Molly Malone – hvem kender ikke sangen om fiskehandlerens datter Molly Malone hvis spøgelse nu sælger fisk i Dublins gader.

St. Stephens Green er Dublins kendeste parkanlæg hvor der om sommeren er frokostkoncerter..

Mansion house residens for Dublins borgmester.

St Ann’s Church med den karakteristiske facade.

Leinster House der har huset det Irske parlament siden 1922.

National Library national biblioteket ligger lige ved siden af Leinster House.

Trinity College er Dublins kendte universitet.

Bank of Ireland blev oprindeligt opført til at huse det Irske parlament.

Mansion house residens for Dublins borgmester.

Dublin Civic museum med udstillinger af Dublins historie.

Overdækket marked mellem Drury Street og South Great Gerorges Street hvor der handles på livet løs med masser af forskellige effekter

Dublin City Hall oprindeligt opført som børsbygning men huser nu bystyret.

St. Werburghs Church med flot interiør.

Dublinia er et interaktivt underjordisk museum omkring middelalder Dublin.

Christ Church Cathedral er Irlands ældste domkirke , den blev oprindeligt opført i 1100 tallet. Kirken var i voldsomt forfald i 1800 tallet men en meget meget rig mand , whiskeyfabrinten Henry Roe , fandt penge til renoveringen af kirken.

Temple Bar hvis du har fulgt ruteforslaget indtil nu er chancen for at du kommer videre i dag nok minimal :-) , nu er du havnet i Temple Bar , Dublins kendte forlystelses- og kunstnerkvarter der ligger i smalle stræder med brostensbelagte gader. Kvarteret har igennem de sidste mange år ændret karakter til at blive et mondænt cafe kvarter men er absolut et besøg værd.

Ha’ Penny Bridge er en flot gammel buet metalbro for fodgængere , navnet stammer fra afgiften på en halv penny som det kostede at krydse broen.

O’Connell Bridge hvis du slap gennem Templeeeeee Baaar i dag , hik , er du nu kommet frem til O’Conell Bridge, via den krydser du Liffey flodens smudsige vande og kommer frem til O’Connell monumentet der danner indgangsparti til O’Connell street.

Abbey Theatre verdenskendt for opsætninger af irske dramastykker.

James Joyce statuen til ære for en af Irlands mest kendte forfattere født i Dublin i 1882, han beskrev folk i Dublin i værkerne Dubliners og Ulysses.

Parnell monumentet obeliskformet monument for Charles Parnell , “kongen af Irland”.

James Joyce Cultural Centre med et lille museum.

Gate Theatre kendt for moderne dramaer.

Rotunda Hospital med et interessant kapel bygget i midten af 1700 tallet.

Moore Street Market sidegade til O’Connell Street med livlig handel.

G.P.O , General Post Office aldrig kaldet andet end GPO hvor opstanden i 1916 tog sin begyndelse.

Dublin har mange spændende museer at byde på

National Museum of Ireland har en meget stor samling af objekter fobundet med Irlands og Irsk historie. Samlingerne starter fra ca 7000 f.k. og helt frem til i dag.

National Gallery of Ireland med en stor samling på ca. 2.500 malerier , tegninger og skulpturer. Hovedsageligt er det Irske kunstnere der er repræsenteret på museet , men også europæiske kunstnere er der blevet plads til i samlingerne.

Dublin Civic museum med udstillinger af Dublins historie.

Dublinia er et interaktivt underjordisk museum omkring middelalder Dublin.

James Joyce Cultural Centre med et lille museum.

Dublin Writers Museum , dette museum er indrettet i et flot Georgiansk herskabshjem , museet er som det formegentligt fremgår af navnet dedikeret til de store forfattere , Swift , Sheridan , Shaw , Wilde , Yeats , Joyce ; Beckett og Behan.

For de drikfældige

Jamesons visitors centre der omhyggeligt gennemgår fremstillingsprocessen omkring den kendte gyldne drik samt en temmelig lang forklaring om forskellen på irsk , skotsk og amerikansk whisky.

Guiness de hellige haller er beliggende i St. James Gate , her er der mulighed for at følge processen i Guiness brygning , bryggeriets historie samt sidst men ikke mindst en prøvesmagning af de tyktflydende dråber – til slut er der selvfølgelig mulighed for at købe enhver form for Guiness tingel tangel. Tag en smugkigger hos Guiness Storehouse her.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here