Budapest har ca. 2,2 millioner indbyggere og består af bydelene Buda og på den ene side af floden Donau og Pest på den anden side. Adskillige store broer forbinder de to bydele med hinanden.

Buda er kuperet med lave bjerge og en gammel barokbydel med et mægtige slotskompleks , UNESCO verdens kulturarv i 1987 , mens Pest er flad og med store boulevarder og selvfølgelig byens kendte og smukke parlamentsbygning.

Igennem tiderne har byen historie været præget af  undertrykkelse af romere , tyrkere , mongoler , østrigere , nazister og Sovjets røde hær , alle disse besættelsesmagter har gennem tiderne ødelagt mange af Budapests gamle bygninger , men der er stadig mange spændende bygningsværker tilbage.

Siden murens fald arbejdes der hårdt på at fjerne sporene efter kommunismen og samtidig er store dele af Budapest igennem en grundig renovering. Såfremt man er interesseret i den socialistiske form for monumenter bliver man skuffet når man går rundt i Budapest centrum – men man kan tage til Szoborparken uden for byen og der stifte bekendtskab med alle de statuer og monumenter der er blevet nedtaget i centrum af byen.

Generelt skal det siges at Budapest er en af disse byer hvor det er svært at fremhæve nogle seværdigheder frem for andre. Der er masser af flotte gamle bygninger i Budapest og man skal tage sig tid til blot at slentre rundt i centrum af byen og nyde de , nogle gange forfaldne , flotte arkitektoniske perler. Nyd også synet af de mange broer der forbinder de 2 bydele , de er alle genopbyggede efter 2den verdenskrig hvor tyskerne sprængte alle broer. Den flotteste af alle broerne er den 349 meter lange kædebro der oprindeligt blev opført i 1839 – 1849 og genopført i 1948 – 1949.

Seværdigheder i Budapest

Nedenstående oplistes de seværdigheder som turistkontorer og guidebøger fremhæver som et “must” under et besøg i Budapest.

Orszaghaz , Parlamentsbygningen er absolut et must , hvis man kigger på størrelsen og arkitekturen minder parlamentsbygningen lidt om Parlament i London. Den 268 meter lange , 118 meter bredde og 96 meter høje parlamentsbygning stod færdig i 1904 og den er en af Europas største og smukkeste parlamentsbygninger.

Der er flere selskaber i Budapest der arrangerer guidede ture i parlamentsbygningen , disse ture skal forudbestilles , spørg evt. receptionen på hotellet.

Szent Istvan bazilika opført i 1905 er byens største kirke med en 96 meter høj kuppel. Der kan være ca. 8.500 kirkegængere på plads i kirken der dækker et areal på 4.145 m2. Kirken er dedikeret til Ungarns første konge der blev kanoniseret i 1083. Szent Istvans mumificerede højre hånd er et af kirkens rekvilier og denne opbevares i kapellet for den hellige højre hånd.

Magyar Allami Operahaz , Operahuset opført i årene 1875 – 1884 , bygningen er inspireret af operahuset i Wien. På facaden ser du statuerne af 2 store Ungarske komponister til venstre er det Ferenc Erkel ( komponerede den Ungarske nationalhymne ) og til højre en herre der formegentlig ikke behøver nærmere introduktion , nemlig Franz Liszt. På 1ste sals balustraden er det statuer af kendte komponister.

Hosök ter , Heltepladsen på Pest siden med det store imponerende millenniumi emlekmu , 1000 års monument opført i 1896 , monumentet rejstes til minde om magayarene. Statuerne forestiller en række af ungarske konger og heltefigurer medens ærkeengelen Gabriel står højt hævet og holder den ungarske krone i hænderne. Foran monumentet er den ukendte soldats grav.

Andrassy utja , Andrassy Boulevarden. Fra Heltepladsen kan du spadsere de ca 2,5 kilometer ned ad boulevarden Andrassy. Boulevarden er anlagt i slutningen af 1800 tallet således at den var klar til 1000 års festen. Budapest skulle ikke stå tilbage for de andre Europæiske storbyer og ad den flotte boulevard blev opført ca 150 store flotte pragtvillaer og palæer.

1000 års banen løber lige under asfalten på Andrassy , prøv at besøge en eller flere af stationerne og du vil sande at man virkeligt kunne bygge dengang. På Deak ter stationen kan du besøge Földatti Vasuti Muzeum der fortæller om 1000 års banens historie.

Budapest Zoo er absolut også et besøg værd , fugleburene her er store nok til at de besøgende kan gå rundt inde i burene og betragte dyrene på meget tæt hold , mange af dyrehusene i haven er fantasifuldt udsmykkede.

Varosliget , Byparken dækker ca 100 ha. og i parken finder du bl.a. Vajdahunyad borgen , et orgie i arkitektoniske stilarter , oprindeligt blev borganlægget opført til tusindårsfesten i 1896 som kulisser men siden opført i mere holdbare materialer.

Margit-Sziget , Margrete øen i Donau er et fredfyldt rekreativt område på ca. 90 ha. Hvis trafikken i Budapest bliver for meget , ja så gør du blot som byens indbyggere , tager ud på øen og slapper af. På Margrete øen kan du lade dig underholde med koncerter eller blot slappe af og nyde livet.

Bjergbanen er en lille nostalgiske bane der går op ad bakken mod borghøjen på Budasiden er de få kroner værd som turen koster , du bliver belønnet med en smuk udsigt fra toppen af bakken. På borghøjen finder du det store borgkompleks og den gamle bydel.

Borghøjen er flot rekonstrueret efter 2den verdenskrig hvor tyskerne kæmpede indædt mod russerne hvilket betød at næsten alle huse i denne del af byen var lagt i ruiner.

Kongepaladset hvor opførelsen oprindeligt blev påbegyndt i 1200 tallet. Efter at tyrkerne havde indtaget Budapest fik slottet lov at forfalde. Under Kejserinde Maria Theresa blev paladset genopbygget. I 1945 nedbrændte kongepaladset og rekonstruktionen blev påbegyndt i 1950. I dag er der indrettet museer i paladset.

Matthiaskirken er kroningskirken i Budapest , her er landets konger blevet kronet på stribe og kirken er i dag en af Budapest absolutte top seværdigheder. Kirkens tårn er 80 meter højt. Kirken blev ibrugtaget i midten af 1200 tallet. I 1541 efter at tyrkerne havde erobret Budapest blev kirken omdannet til moske og inventaret nedtaget. I 1686 blev kirken så igen indrettet til sit oprindelige formål.

Halaszbastya , Fiskerbastionen er nok en af Budapest kendteste attraktioner , til tider må man lade tankerne glide til Disneyland , måske gamle Walt fik sin inspiration herfra. De 7 tårne symboliserer de syv ungarske stammer der bosatte sig her.

Gellerthegy , Gellert bjerget på Buda siden hvor der på bjergsiden findes en smuk “have” med trapper , statuer , vandfald og lamper. Undervejs støder du på statuen af Skt. Gerhard der skuer ud over Pest siden.

Citadellet på toppen af Gellert bjerget er opført i årene 1850 – 1854. I dag er her hotel , restaurant og udsigtsterrasse.

Befrielses monumentet på toppen af Gellertbjerget er rejst i 1947. Monumentet tales der ikke så meget om ( til minde om sovjethærens befrielse ) , men udsigten fra toppen af bjerget er et must når man er i Budapest.

Gellert badet er et af mange termiske bade i Budapest , men det mest kendte af dem alle. Opført i jugendstil stod badet færdigt i 1918. Du bør selvfølgelig prøve et termisk bad når du nu er i Budapest. Gellertbadet er en oplevelse.

Tandhjulsbanen til til Budabjergene blev bygget i 1874 og endestationen ligger i 480 meters højde.

Gyermekvasut , børnenes jernbane. Fra tandhjulsbanens endestation starter en 12 kilometer lang jernbane gennem Budabjergene bygget af spejdere i årene 1948 – 1950. Banen opereres af børn der arbejder som konduktører og stationsforstandere. Lokomotivførerne er dog voksne. Tag en tur med toget der kører i perioden maj – august til endestationen Huvosvolgy hvorfra du kan tage sporvognen tilbage til centrum tæt på dit udgangspunkt.

Aquincum er resterne af den gamle romerske by hvor Romerne omkring 90 e.k opførte en militærforlægning , omkring denne militærforlægning skød en by op. Senere blev byen ødelagt men i dag er der store udgravninger og man kan betragte ruiner , søjlerester , statuer o.l.

Udflugter fra Budapest

Szentendre ligger ca 20 kilometer nord for Budapest. Det er en meget charmerende lille by der ligger smukt på højre side af Donau floden og byen tiltrækker tilsyneladende uendelige flokke af turister der skal besøge de små smalle stræder med de spraglede husfacader. Hvis du ikke er i egen bil afgår der busser til Szentendre fra Budapest ( Engels ter ).

Visegrad er en lille landsby der har været ombejlet af adskillige besættelseshære grundet den strategisk rigtige beliggenhed , i dag er det hære af turister der kommer til byen bl.a. for at nyde den fantastisk flotte udsigt ud over Donau svinget. Der er mulighed for at komme på guidede ture i citadellet og borgruinerne

Museer i Budapest

Der er mere end hundrede museer i Budapest, nogle af de mest interessante findes oplistet herunder med tilhørende link, hvis et sådant findes.

Aquincum hvor du kan se resterne af den 2000 år gamle romerske by.

Magyar Nemzeti museum , Nationalmuseet har til huse på 3 etager og her kan du få en beskrivelse af hele Ungarns historie fra forhistorisk tid over den Romanske periode og til den magyariske erobring. Som kronen på værket finder du de ungarske kronjuveler på udstilling. Tag et smugkig på på museet her

Szepmüveszeti museum , Kunstmuseet er beliggende i en imponerende bygning og indeholder mange kendte kunstværker , af de kendteste kunstnere der er repræsenteret i udstillingerne kan nævnes Leonardo da Vinci , Rembrandt , Rubens og Picasso.  Tag et smugkig på på museet her

Historisk museum har mange udstillinger der fortæller om Budapest udvikling lige fra middelalderen og op til dagens Budapest. Tag et smugkig på på museet her.

Krigshistorisk Museum har store våbensamlinger og militære effekter fra historien, også udstilling om 1956. Tag et smugkig på på museet her.

Ferenc Hopp Museum Ferenc Hopp var kunstsamler der gennem sit liv samlede en stor samling af bl.a. kinesiske og japanske kunstgenstande. Samlingen vises i Ferenc Hopp’s tidligere hjem..

Ludwig museum for samtidskunst, ægteparret Irene og Peter Ludwig har samlet kunst fra hele verden gennem 50 år, Tag et smugkig på på museet her.

Transportmuseum udstillinger hvor du finder alt vedrørende transport på skib, jernbane og bil gennem de sidste 100 år. Tag et smugkig på på museet her.

Kunsthallen ved heltepladsen har ingen faste udstilling men som regel udstillinger af samtidskunst. Tag et smugkig på på museet her

Kunstmuseet ved heltepladsen har bl.a. en enorm samling af Esterhazy familiens malerisamlinger fra slutningen af 1800 tallet. Tag et smugkig på på museet her

Szoborparken hvor man har samlet alle monumentale minder om socialismen på et sted. Tag et smugkig på på museet her

Budapest kort

I Budapest er det muligt at købe et Budapest kort der er meget fordelagtigt idet du får gratis offentlig transport ligesom der er rabatter på museer, restauranter, og sightseeingture.. Budapest kortet kan du købe på turistkontorerne ( se nedenstående ) eller du kan bestille det online på www.budapestinfo.hu

Ekstra godt tip

Turistkontoret i Budapest har lavet en fremragende guide bl.a. på dansk der er meget udførlig omkring seværdigheder i og omkring Budapest.

Lokaltransport i Budapest

Offentlig transport Budapest er veludstyret med offentlige transportmidler. Metro , sporvogne og busser. Billetsystemet er enkelt , du skal købe billetter i forvejen og billetterne skal stemples inden du påbegynder rejsen. Du kan købe billetter på stationer og aviskiosker.

Er du fyldt 65 år og er statsborger i et EU land rejser du gratis, medbring dit pas så du kan forvise dette ved billetkontrol.

For turister er de mest interessante billetformer nok enkeltbilletter , flerdageskort og det turistvenlige Budapest kort der udover ubegrænset transport også giver forskellige rabatter på restauranter og museer.

Budapest kort kan købes med gyldighed i 48 timer eller 72 timer. Kortet køber du på metrostationer , turistinformationer og på mange hoteller.

Taxi er der masser af , som i det meste af Østeuropa , inden du begiver dig på taxi tur i Budapest kan det anbefales at taxien er fra et af de større selskaber ( Budataxi er anbefalelsesværdigt ). Prøv at aftale en pris inden du starter på turen.

Turistinformation Budapest

Seværdigheder i Budapest og nærmeste omegn

Museer i Budapest

Udflugter fra Budapest

Turistkontorer Budapest

Der er flere turistkontorer rundt omkring i Budapest. Nedenstående nogle af adresserne :

Suto utca 2
1052 Budapest

Terez korut 2 – 4
1061 Budapest

Budai Var ( slottet )
1014 Budapest

Ferihegy lufthavnen , Terminal 1
1185 Budapest

Ferihegy lufthavnen , Terminal 2A

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here