Hovedstaden i Nordfriesland er Husum med sine 21.000 indbyggere. Byen er handelscentrum og har stor betydning i det ellers landlige område.

I byen vil de kulturinteresserede få en del ud af længere gåture, hvis det da ikke går ind i de mange hyggelige forretninger.

Det gamle fiskerkvarter med de maleriske gyder har en helt særlig charme. 

Midt i byen ligger slottet, der med den store slotspark er den rene idyl. I foråret blomstrer millioner af krokus-planter, der forvandler parken til et hav af lilla blomster. Slottet byder også på koncerter og udstillinger og vidner om at byen har haft opmærksomhed fra kronen og kulturlivet.

Indtil 1362 var Husum dog en lille flække, uden den store betydning, men pludselig blev adgangen til havet også byens nye chance. I 1603 fik byen rettigheder som købstad. Stormfloden i 1634 gav byen en gedigen økonomisk nedtur, hvor kornkammeret, øen Strand, nærmest blev udslettet. Konkurrencen fra de nærliggende havnebyer Tönning og Frederiksstad tog til og krigene i det 17. og 18. århundrede var med til at dæmpe byens udvikling. Det blev dog handelen med køer der blev byens store indtægt, og indtil 1960’erne var det faktisk Europas største kvægmarked som byen husede.

Centrum er Marktplatz med de mange kamtakkede huse og digteren Theodor Storms fødested. På torvet står en skulptur af figuren Tine, der er en søster til fiskerpigen Amanda i Kerteminde. Hun blev udført af en kendt berlinsk billedhugger. Han gav Tine et par hollandske træsko, selv om den nordfrisiske fiskerbefolkning altid gik med træsko efter dansk tilsnit.

Den store danske arkitekt C.F. Hansen, der virkede i mange år i Altona og Slesvig-Holsten, har også her sat sit fingeraftryk. Mariakirken minder faktisk om Københavns domkirke, Vor Frue Kirke. C.F. Hansens far var faktisk fra Husum, så det var en hyldest til familiens gamle overhoved.

Derudover findes tre museer der viser de frisiske beboeres historie og livsvilkår.

Skibsfartsmuseet der taler om byens tilknytning til havet og havets tilknytning til byen.

Nissenhuset viser især byens historie, digehistorien og lokale traditioner. Alt sammen spændende lokale udflugtsmål.

Endnu en interessant bygning i Husum har også sit sidestykke i Danmark: Det er Ostenfelder-gården, der er flyttet fra landsbyen Ostenfeld og i dag er museum – ligesom den gård, der er flyttet fra Ostenfeld som i dag står som del af Frilandsmuseet i Lyngby.

En anden typisk gård for området, er Roter Haubarg, lidt uden for Husum, er indrettet som museum og kro. Et vindue over indgangsdøren står altid åben. Det er et minde om dengang, selveste Fanden byggede gården. Det kan tjeneren i krostuen give forklaringen på.

Markedspladsen og i tilslutning dertil Grossestrasse danner den indre bys centrum, der er præget af gamle byhuse med virkningsfuldt flotte gavle, det gamle rådhus og den imponerende Mariekirke. På pladsens nordlige side finder man hus nr. 9. Dette er barndomshjemmet af byens berømte digter Theodor Storm. Direkte ved siden af kan man se „ Herrenhaus“ der er pyntet med sandstenshoveder. Hver torsdag formiddag er der torvedag hvor der både kan købes regionale varer og ting der kommer langvejs fra. Der er mulighed for at gå ture med rundvisere hele sommeren over, men vil man opleve byen i en tøffende veteranbil, så findes dén mulighed også.

THE BIG PICTURE!

video

Dukkespils Museum Dukkespilsmuseet viser dukker og eventyrfigurer fra nær og fjern. Her er alt fra skitser til ...

Byen Husum har mange gode forlystelsessteder, specielle restauranter, hyggelige cafeer og værtshus. Gastronomien byder på...
video

Havnefest (havnedage) Husum: Der afholdes hvert år havnedage / havnefest i Husum, få nærmere informationer om denne...
video

Det nordfrisiske museum - Nissen-Haus Tysk-amerikaneren  Ludwig Nissen (1855-1924) gav i sit dødsår byen dette flotte...
video

Turistkontor i Husum: Historisches Rathaus Grosse Strasse 27 25813 Husum Tel.: +49 (0) 48 41 89 87 90 www.husum-tourismus.de
video

Lige uden for byen, står et flot hotel med høj standard, komplet med stråtag og...

Nederst på siden bruger vi Disqus således du kan komme med gode rejsetips og kommentarer. Fat tastaturet hvis du har noget du gerne vil af med eller du gerne vil dele med andre – ordet er dit!

Hovedstaden i Nordfriesland er Husum med sine 21.000 indbyggere. Byen er handelscentrum og har stor betydning i det ellers landlige område. I byen vil de kulturinteresserede få en del ud af længere gåture, hvis det da…

Husum

Touristmeter - 100%

100%

Touristmeter

User Rating: 5 ( 1 votes)
Hovedstaden i Nordfriesland er Husum med sine 21.000 indbyggere. Byen er handelscentrum og har stor betydning i det ellers landlige område. I byen vil de kulturinteresserede få en del ud af længere gåture, hvis det da…

Husum

Touristmeter - 100%

100%

Touristmeter

User Rating: 5 ( 1 votes)