Hovedstaden i Nordfriesland er Husum med sine 21.000 indbyggere. Byen er handelscentrum og har stor betydning i det ellers landlige område. I byen vil de kulturinteresserede få en del ud af længere gåture, hvis det da ikke går ind i de mange hyggelige forretninger. Det gamle fiskerkvarter med de maleriske gyder har en helt særlig charme. Husum er en havneby med den puls som fiskerlivet giver.

Midt i byen ligger slottet, der med den store slotspark er den rene idyl. I foråret blomstrer millioner af krokus-planter, der forvandler parken til et hav af lilla blomster. Slottet byder også på koncerter og udstillinger og vidner om at byen har haft opmærksomhed fra kronen og kulturlivet.

Indtil 1362 var Husum dog en lille flække, uden den store betydning, men pludselig blev adgangen til havet også byens nye chance. I 1603 fik byen rettigheder som købstad. Stormfloden i 1634 gav byen en gedigen økonomisk nedtur, hvor kornkammeret, øen Strand, nærmest blev udslettet. Konkurrencen fra de nærliggende havnebyer Tönning og Frederiksstad tog til og krigene i det 17. og 18. århundrede var med til at dæmpe byens udvikling. Det blev dog handelen med køer der blev byens store indtægt, og indtil 1960’erne var det faktisk Europas største kvægmarked som byen husede.

Centrum er Marktplatz med de mange kamtakkede huse og digteren Theodor Storms fødested. På torvet står en skulptur af figuren Tine, der er en søster til fiskerpigen Amanda i Kerteminde. Hun blev udført af en kendt berlinsk billedhugger. Han gav Tine et par hollandske træsko, selv om den nordfrisiske fiskerbefolkning altid gik med træsko efter dansk tilsnit.

Den store danske arkitekt C.F. Hansen, der virkede i mange år i Altona og Slesvig-Holsten, har også her sat sit fingeraftryk. Mariakirken minder faktisk om Københavns domkirke, Vor Frue Kirke. C.F. Hansens far var faktisk fra Husum, så det var en hyldest til familiens gamle overhoved.

Derudover findes tre museer der viser de frisiske beboeres historie og livsvilkår. Skibsfartsmuseet.

Nissenhuset viser især byens historie, digehistorien og lokale traditioner. Alt sammen spændende lokale udflugtsmål. Endnu en interessant bygning i Husum har også sit sidestykke i Danmark: Det er Ostenfelder-gården, der er flyttet fra landsbyen Ostenfeld og i dag er museum – ligesom den gård, der er flyttet fra Ostenfeld som i dag står som del af Frilandsmuseet i Lyngby.

En anden typisk gård for området, er Roter Haubarg, lidt uden for Husum, er indrettet som museum og kro. Et vindue over indgangsdøren står altid åben. Det er et minde om dengang, selveste Fanden byggede gården. Det kan tjeneren i krostuen give forklaringen på.

Markedspladsen og i tilslutning dertil Grossestrasse danner den indre bys centrum, der er præget af gamle byhuse med virkningsfuldt flotte gavle, det gamle rådhus og den imponerende Mariekirke. På pladsens nordlige side finder man hus nr. 9. Dette er barndomshjemmet af byens berømte digter Theodor Storm. Direkte ved siden af kan man se „ Herrenhaus“ der er pyntet med sandstenshoveder. Hver torsdag formiddag er der torvedag hvor der både kan købes regionale varer og ting der kommer langvejs fra. Der er mulighed for at gå ture med rundvisere hele sommeren over, men vil man opleve byen i en tøffende veteranbil, så findes dén mulighed også.

Seværdigheder i Husum

Det gamle rådhus finder man på markedspladsens nordside. Det blev bygget 1601, men blev forandret lidt i løbet af tiden da, man skulle tilpasse rådhuset til tidens fornødenheder.
I rådhushallen, der er pyntet af et smukt træloft, ligger Husum turistinformation.

Schlossgang er en gågade med moderne huse hvis facader er bygget i stil med den gamle by. Gennem denne gang kommer man tilbage til markedspladsen. På vejen derhen bliver man opmærksom på den smukke bagside af det gamle rådhus.

Tine er Husums hjemmelige vartegn. Soklen hun står på, er en del af den 1902 opførte markedspladsbrønd. Tine forestiller en ung fiskerkone i træsko og er støbt i bronze. Skulpturen er fremstillet af billedhuggeren Adolf Brütt, der er født i Husum.

Går man ned ad Norderstrasse passerer man forretnings- og bolighuse i forskellige stilarter, og kommer til Osterende. På den sydlige del ligger klosterkirkegården hvor Theodor Storm ligger begravet i familiens gravkapel siden 1888. Ved siden af kirkegården ligger vaertshuset „ Zum Ritter St. Jürgen“ der blev bygget i middelalderen.

Små „Traufen“-huse udgør denne gades særpræg. I gamle tider boede her næsten kun håndværkere. I den sydlige del af gaden ligger den gamle bygning der tilhører Husumer Schützengilde. På første sal opføres Theodor Storms berømte novelle „ Pole Poppenspäler“.

De fleste huse ved Schiffbrücke er bygget i samme stil i årene 1852-1853, efter at en stor ildebrand ødelagde store dele af området. Havnen i Husum har eksisteret siden slutningen af middelalderen. Den har altid spillet en vigtig rolle i Husums historie. Inderhavnens udseende er stærkt præget af rådhusbygningen fra 1989 som blev bygget der hvor det gamle skibsværft lå. Flot indlemmet i byens maritime historie.

Bebyggelsen i den gamle bys vestlige del er stærkt præget af den nærliggende havn Hafenstrasse er i den seneste tid blevet meget populær, da der findes mange forskellige restauranter og smukke gamle pakhuse. Her kan man nyde forskellige retter i en spændende omgivelser.

Yderhavnen er skilt fra inderhavnen ved hjælp af 2 klapbroer. I modsætning til den rolige inderhavn, kan man her se de mange fiskerbåde der herfra tager ud til deres fiskegrunde. Et stykke bagved yderhavnen ligger Husums badestrand, Dockskog. Det er et idealt sted hvis man vil nyde et dyp i Vesterhavet på en varm sommerdag.

Wasserreihe forløber parallelt til Hafenstrasse og det var her livet foregik i gamle dage. På begge sider af den stenbrolagte gågade står små hyggelige huse der blev restaureret med kærlig hånd. I hus nr. 31 boede Theodor Storm gennem mange år. Dette borgerhus blev bygget i midten af det 18. århundrede og fungerer nu som museum.

I det sidste århundrede var Neustadt ganske berømt, fordi europas daværende største kvægmarked lå her. I 60´erne blev dette marked lukket, da handelsbetingelserne forandrede sig. En stor del af Neustadt er nu gågade med kroer og restauranter.

I marts/april måned lokker slotsparken med sine enestående blomstrende krokus. Fire millioner krokus forvandler græsplanen til et stort violet tæppe.

Husum slot ligger midt i slotsparken. Det blev bygget i slutningen af det 16. århundrede på et område der dengang ikke var del af byen Husum. Med sine smukke gavle og tårn er slottet Husums vartegn. Inden i slottet kan man gå på opdagelsestur i riddersalen, trappeopgangen, slotskapellet og i de forskellige modtagelsesværelser. Mange antikviteter er også udstillet.

Museum i Husum

Skibsfartsmuseet i Husum  

Her er skibsfartshistorie der strækker sig langt tilbage i historien og der er tilmed skibe i et særligt udendørs område, lige ved havnen. Et meget seværdigt museum, der også stiller skarpt på de hvalfangere der havde base i byen.

Zingel 15 – Dagligt 10-17 – www.schiffahrtsmuseum-nf.de

Det nordfrisiske museum – Nissen-Haus

Tysk-amerikaneren  Ludwig Nissen (1855-1924) gav i sit dødsår byen dette flotte bymuseum. Det skulle vise lokallivet, som det udspillede sig langs kysterne uden for og ved Husum. Her er kunst og digernes og kysternes historie. Med masser af fotos og genstande er det et museum med en rig samling.

April – okt.  dagligt 10 – 17 – nov.-marts dagligt 10 – 16, lukket lørdage og mandage.

Ludwig-Nissen-Haus, Herzog-Adolf-Str. 25, Tel. 04841/2545 – www.nissenhaus.de

Poppenspäler Museum

Dukkespilsmuseet viser dukker og eventyrfigurer fra nær og fjern. Her er alt fra skitser til  samlinger fra eksotiske dukkelande Kina, Tyrkiet, Sicilien og Tjekkiet.

Irene Thordsen Kongresshalle – Erichsenweg 23 25813 Husum, Dagligt 14-16.30 undtagen lørdage.

Theodor Storm-huset

I borgerhuset fra rokokotiden levede i årene 1866-1880 juristen og forfatteren Theodor Storm, der regnes for en af de vigtigste nordtyske forfattere.
Theodor Storm-Gesellschaft, Wasserreihe 31, www.storm-gesellschaft.de
Apr.-okt. tirs.-fre 10-17, lør. 11-17, søn. & man. 14-17. Nov-marts.  tirs-tors-lør. 14-17.

[box type=”success” align=”aligncenter” ]
Et godt tip!

Husum med hestevogn

Prøv at opdage Husum og omegn på en lidt anderledes måde: Tag plads i en hestevogn og lad dem køre en tur gennem det dejlige landskab eller nyd naturens skønhed fra hesteryggen. Denne sightseeingtur vil familien sikkert ikke glemme!

Hestevogne lejes hos:

Stährmann & Thomsen
Hafenstrasse 19
25813 Husum
Tel. +49 (0) 4841-3436
[/box]

 

Ridning:
Reit- und Voltigierverein Husum-Schoböll e.V.
S.Rilke
25875 Schoböll
Tel. +49 (0) 4841-72834

Heidehof Familie Vollersen
Horstedtfeld
25860 Horstedt
Tel.  +49 (0) 4846-915

Golf  

Kun 3 km øst fra byens centrum ligger den lokale golfklub med 18 huller. Den ligger meget smukt ned til vandet i landskabet omkring bugten i Husum.

Golf Club Husumer Bucht, Hohlacker, 25813 Schwesing, Tel. +49 (0) 4841-72238

www.gc-husumer-bucht.de

Cykeludlejning i Husum:

Hotel Zur grauen Stadt am Meer
Schiffbrücke 8-9
Tel. +49 (0) 4841-89320

Fahrradverleih Schmidt
Stettiner Strasse 45
Tel. +49 (0) 4841- 4141911

Zweirad Clausen
Osterende 94
Tel.  +49 (0) 4841-72975

Fahrradverleih Eilrich
Ostenfelder Strasse 12
Tel. +49 (0) 4841-1479

Transport til Husum

Tog: Kør med Tønder-husum banen, med afgange hver anden time tager turen under en time.

Ellers går der busser samme vej, og prisen er på under 10 €. Der er også forbindelse fra Flensborg til Husum og fra Hamborg til Husum. Toget fra Husum til Frederiksstad tager kun 9 minutter.

I egen bil til Husum

Fra Flensborg, kør af hovedvej 200 direkte til Husum.

Fra Kruså grænse: Hvor den danske primærrute 8 og sekundærrute 170 mødes i det store lyskryds i Kruså fortsættes sydpå over grænsen. I Tyskland hedder vejen Bundesstrasse 200, der fører direkte til Husum.

Fra Frøslev grænse: Fortsæt ad E 45 (i Tyskland også Autobahn A 7) til frakørsel 3 Flensburg. Her drejes af mod højre, følg skiltning: B 200 Husum. Kort før Husum drejes mod syd ad B 5, følg skiltning mod Heide/Autobahn Hamburg.

Fra Tønder: Følg den danske primærrute 11 til Sæd grænse, hvor vejen fortsætter som Bundesstrasse 5.

Restauranter i Husum

Byen Husum har mange gode forlystelsessteder, specielle restauranter, hyggelige cafeer og værtshus. Gastronomien byder på meget afveksling. På de over 50 forskellige spisesteder kan få alt fra havet hen til de lokale retter fra Husum og omegn. Her kan de smage på traditionelle kraftige retter og de fineste gourmetmenuer.

Naturligvis er fisk -og rejespecialiteter de mest populaere retter her ved havet. Husum brygger ogsaa eget øl – det skal de i hvert tilfælde smage! I de mange hyggelige cafeer kan man udmærket indtage sit morgenmåltid eller få en kop kaffe efter shoppingturen.

Husums Bryghus er stemningsfuldt indrettet ligger det centralt, og med hjemmebrygget og god mad er det en af de mest populære beværtninger i byen. Husums Brauhaus, Neustadt 60-68 – www.husums-brauhaus.de/skripte/index.php

Restaurant Osterkrug. Godt køkken, eget hotel, centralt beliggende og et rigt udvalg. Osterende 52-58 – www.hotel.restaurant-osterkrug.de

Einstein-Husum. Gode panderetter, steaks og anden solid mad. Og så et rigt udvalg af Whikyer, hvis man ender i baren. Osterende 131 – 133 – www.einstein-husum.de

Restauranterne i Romantik Hotel Altes Gymnasium Hotellet har en restaurant der er værd at køre efter. Det er gourmetrestaurant Eucken. Den anden, Wintergarten er også et godt bud. Süderstrasse 2-10, www.altes-gymnasium.de

Hoteller i Husum

Theodor Storm Hotel  

Nok det smukkeste hotel i byen, med klassisk skønhed og flot restaurant.

Neustadt 60-68, www.theodor-storm-hotel.de

Romantik Hotel Altes Gymnasium

Stort wellness-område, smukke klassiske rammer og masser af natur lige uden for døren. Dette er et af de hoteller man gerne vil tilbage til. Og så har stedet en restaurant der er værd at køre efter.

Süderstrasse 2-10, www.altes-gymnasium.de

Hotel Lundenbergsand  

Lige uden for byen, står et flot hotel med høj standard, komplet med stråtag og en god restaurant.

Lundenbergweg 3 Tel.: +49 (0) 4841/83930 – www.hotel-lundenbergsand.de

Ferieboliger fås billigt i Husum om omegn. Det samme kan billige garni-hoteller. Spørg i turistinformaionen. se www.gbstis.de/husumer_bucht eller kontakt turistinformationen direkte.

Turist information i Husum:

Historisches Rathaus
Grosse Strasse 27
25813 Husum
Tel.: +49 (0) 48 41 89 87 90

Hovedstaden i Nordfriesland er Husum med sine 21.000 indbyggere. Byen er handelscentrum og har stor betydning i det ellers landlige område. I byen vil de kulturinteresserede få en del ud af længere gåture, hvis det da ikke går ind i de mange hyggelige forretninger. Det gamle fiskerkvarter med de maleriske gyder…

Husum rejse karakter

Turistvenlighed - 100%
Turistinformation - 100%
Seværdigheder - 45%
Shopping - 55%
Prisniveau / Kvalitet - 85%

77%

Turistmeter

Husum er en mindre by. Forvent ikke store seværdigheder på stribe men brug i stedet tiden på at nyde omgivelserne og hyggen i den lille by. Helt OK hvis du skal på en kort weekendtur.

User Rating: 5 ( 1 votes)